Oturum İzni



AB Oturum İzni

Avrupa Birliği Oturum İzni Nasıl Alınır

Oturum izinleri; eğitim, iş, aile birleşimi, eski vatandaşların/onların cocuklarının veya torunlarının geri dönüşü, iltica etme ve mülteci olma gibi sebeplerle verilebilir.
Ben Finlandiya'da yaşadığım için Finlandiya'da bunların nasıl yürüdüğü,hangi şartlarda başvurulabildiği hakkında yazacağım.Ancak diğerAvrupa Birliği ülkelerinde de şartlar aşağı yukarı aynı.Farklı bir ülke için bile başvuru yapacaksanız yazımı okumanızda fayda var.

İş İçin Oturum İzni

            Avrupa birliği ülkeleri avrupa dışından gelecek göçü önlemek için maalesef işin suyunu çıkarmış durumda,bu yüzden uzun bir prosedür sizi beklemekte.
Sizi işe almak isteyen birini bulsanız dahi,hemen iş sözleşmesi yapıp oturum izni alamıyorsunuz.Oturum izni için başvuru yapıldığında belgelerinizi önce Finlandiya'da ki iş bulma kurumuna gönderiyorlar.Burada bu iş için öncelikle Finlandiya'da uygun biri var mı yok mu ona bakılıyor.Eğer Finlandiya'da aynı alanda iş arayan işsizler varsa sizin başvurunuz büyük ihtimalle reddediliyor.Örnek ; Finlandiya'da bir restoranı olan tanıdınığınız/akrabağınız sizi garson olarak işe almak istedi,sizde gidip oturum iznine başvurdunuz.Finlandiya'daki iş bulma kurumu Finlandiya'da bu işe uygun garson olarak çalışabilecek issizler var mi diye bakyor sisteminden.Burda bu işi yapabilecek işsizler varsa .Sizin akrabağya diyorki bak burda var adamlar ,git onlardan birini işe al.Sizin oturum izni beklentisi güme gidiyor.
             
              Bunu aşmanın belli ölçüde yolları yok değil.İş veren iş ilanında herşey yazabilir elemanda aranan şartlar olarak ve bu şartlar size uydugu sürece,bu iş için oturum iznine başvurabilirsiniz.Yani iş veren adrese teslim iş ilanı verebilir.
Bu yolla; Finlandiya'da bu özellikleri taşıyan işsizlerin bulunma ihtimalini azaltabilir.
Eğer eğitiminizi Finlandiya'da tamamladıysanız size istisnai bir fırsat sunuyorlar.Normalde Avrupa Birliğinin dışından gelecekler iş için oturum iznine başvurduğunda yukarda bahsettiğim süreç işletilirken.Diplomasını Finlandiya'dan almış biri okul bitince iş bulursa doğrudan oturum iznine başvurabiliyor ve sadece sizle iş veren arasındaki iş sözleşmesi oturum almanız için uygun mu buna bakılıyor.Burda aynı işi yapabilecek işsiz insanlar var mı diye bakılmıyor.
Bu durumda oturum izni alma ihtimaliniz oldukça yüksek oluyor.


Au Pair


              Au pair; çocuk bakıcılığı yada burada yaşayan ailenin ev işlerine yardım amaçlı bir çeşit part-time iş ama normal işten farkı maaş yerine aylık 300 euro civarı bir cep harçlığı alıyorsunuz ve buradaki aile ile birlikte yaşama zorunluluğu var.Burada kaldığınız süre boyunca Fince ve Finlandiya kültürünü öğreniyorsunuz.Bu konuyla ilgili detaylı bi yazı yazacağım daha sonra.

Aile Birleşimi

            Finlandiya'da oturum izni olan yada Finlandiya vatandaşı biri ile evliyseniz veya daha önce aynı evde (sevgili olarak) en az 2 yıl birlikte yaşamışsanız.Aile birleşimi sebebiyle Finlandiya'da yaşayan eşiniz/sevgilinizin yanına taşınmak için oturum iznine başvurabilirsiniz.
Finlandiya'da birlikteliklerin veya evliliklerin sadece kadın-erkek arasında olma şartı bulunmadığından iki kadın veya iki erkekte 2 yıl birlikte aynı evde sevgili olarak yaşama şartını sağlıyorlarsa oturum izni için başvurabiliyorlar.
Reşit olmayan çocuklarınız varsa yine aile birleşimi kapsamında onlar içinde oturum izni başvurusu yapabilirsiniz.

            Eşiniz Finlandiya vatandaşı değilse (bunun mülteciler vs gibi istisnai durumları mevcut) ailedeki kişi sayısına göre, eşinizin belli bir aylık gelire sahip olması zorunluluğu var.Şuan bu rakam iki kişilik aile için 1700 euro net aylık gelir.Yani çoluk çocuğunuz yoksa Finlandiya vatandaşı olmayan eşiniz dolayısıyla ,aile birleşimine başvurmanız için eşinizin net aylık gelirinin 1700 euro olması gerek.Tabi bakmakla yükümlü olunan çocuklar varsa bu net gelirin daha yüksek olması gerekiyor.Evliliğiniz ne kadar gerçek olursa olsun; sırf bu sebepten red yemeniz mümkün.Önemli hatırlatma : Eşiniz Finlandiya vatandaşı değilse ve oturum iznine başvuru yapmadan önce en az 2 yıldır evli değilseniz Finlandiya göçmenlik bürosundan oturum izni başvurusu yapmamanızı öneriyorlar.(Başvuru yapamazsınız demiyorum çünkü kanunun bu konu ile ilgili maddesinin biraz ucu açık) Bu durumda oturum izni başvurunuzu Türkiye'de ki Finlandiya konsolosluğundan yapmanızı tavsiye ederim.
           
            Eşiniz Finlandiya vatandaşı ise aile birleşimi için oturum iznine başvurulduğunda, herhangi bir gelir şartı aranmıyor.
Genel olarak evlilik yolu ile olan aile birleşiminde evlilik gerçek mi, taraflar birbirlerini severek isteyerek mi evlenmişler, bir de Finlandiya dışında başka bir ülkede yaşamanız mümkün mü bunlara bakılıyor.

            Peki evliliğin sırf oturum almak amaçlı yada anlaşmalı olmadığını nasıl anlıyorlar derseniz: Çiftlerin nerde nasıl tanıştıkları, evlenmeden önce ne kadar süre sevgili olarak geçirdikleri, sık görüşüp görüşmedikleri, eşler arasındaki yaş farkı (mesela ;siz 30 yaşında eşiniz 65 yaşindaysa göçmenlik bürosunun kafasında kocaman bi soru işareti oluşuyor), düğünün nerde nasıl yapıldığı, düğünde eş dostun olup olmadığı, eşlerin birbirini ne kadar tanıdığı vs inceleniyor.

            Evlilik sebebi ile oturuma başvuracak herkese tavsiyem.Eşiniz ile geçirdiğiniz zamanlarda ve düğününüzde çekildiğiniz fotoğraflardan güzel bir fotoğraf albümü yapıp,oturum iznine başvurmaya gittiğinizde yanınızda götürün ve bu arada eşiniz hakkında mümkün olduğu kadar çok bilgi edinin.

Geri Dönüş Yapanlar (Returnee)

Anne, baba, anneanne veya babannenizden biri doğuştan Finlandiya vatandaşı ise Finlandiya’ya taşınmak için oturum iznine başvurabilirsiniz. Size ilk olarak oturum izni veriyorlar bu durumda, olurda Finlandiya'ya taşınıp burada yaşarsanız ilerde vatandaşlık alabiliyorsunuz.Yani hemen vatandaşlık vermiyorlar.


Eğitim



90 günden daha uzun sürecek eğitim amaçlı ziyaretler için oturum izni alınması gerekiyor.Süreç kısaca şöyle işliyor: Gideceğiniz eğitim kurumundan kabul edildiğinize dair belgeyi alıyorsunuz.Oturum izni için istenen evraklarla birlikte ekleyip, oturum izni başvuru formunu dolduruyorsunuz. Sonra konsolosluğa gidip parmak izi veriyorsunuz ve mülakat varsa onu hallediyorsunuz.Bunlar bitince sonucu bekliyorsunuz.Başvurunuz olumlu sonuçlanırsa oturum izni kartınızı konsolosluğa postalıyorlar.
Finlandiya'da normalde öğrencilere devlet belli miktarda yardım yapıyor.Bu konuyu soran çok olduğu için hatırlatmakta yarar var.Siz Finlandiya sosyal güvenlik sistemine dahil olmadığınız için bu yardımdan faydanamıyorsunuz

Oturum iznine nereden başvuralım?

Oturum iznine dilerseniz Türkiye’deki Finlandiya konsolosluğundan, yine dilerseniz Finlandiya’ya turist/ziyaretçi vizesi ile gelip, Finlandiya’da ki göçmenlik bürolarından yapabilirsiniz.(Bazı istisnai durumlarda başvuruyu sadece Ankara'da ki konsolosluktan yapanız isteniyor). Peşin peşin şunuda hatırlatayım.Oturum izni başvurusunu Finlandiya’dan yapacaksanız.Finlandiya’ya gelmek için vizeye başvurduğunuzda “Ben Finlandiya’ya gidip orada oturma iznine başvuracağım” derseniz vize vermezler.
            Diyelim ki turist vizesi veya ziyaretçi vizesi ile Finlandiya'ya gelip buradaki göçmenlik bürosundan oturuma iznine başvurma gibi bir planınız var.
Bunun artılarını ve eksilerinide yazayım;

Olumlu Yanları 

- Başvurunun sonuçlanması daha kısa sürüyor.
- Vizenizin süresi bitse bile, oturum izni başvurunuz sonuçlanana kadar Finlandiya'da kalabiliyorsunuz.Özellikle evliyseniz oturum izni çıkana kadar geçecek olan süreyi eşinizden ayrı geçirmek zorunda kalmıyorsunuz.

Olumsuz Yanları

- Başvurunuz sonuçlanmadan önce ülkeden bir şekilde çıkarsanız; başvurunuz ve verdiğiniz para yanıyor.
-Oturum izni başvurunuz sonuçlanmadan önce çalışamıyorsunuz ve herhangi bir devlet yardımı alamıyorsunuz.Yani 3-4 ay (duruma göre uzar kısalır) burada geçiminizi nasıl sağlayacağınızı iyi planlamalısınız.


Mavi Kart (Blue Card)

Bir de AB'nin son yıllarda uyguladığı mavi kart var.Bununla nitelikli göçmenler almayı hedefliyorlar.

İLGİLİ YAZILAR

Schengen Vizesi Almanızı Kolaylaştıracak İpuçları
Schengen Vizesi Almanızı Kolaylaştıracak Bilgiler
 Schengen Vizesi Sıkça Sorulan Sorular
Schengen Vizesi Sıkça Sorulan Sorular
                                               
 AB Vatandaşlık Almak
AB Vatandaşlık Almak

Etiketler: oturum izni nedir, oturum iznine nerden başvurulur, oturum iznine nasıl başvurulur, kimler oturum iznine başvurabilir, kimler oturma izni alabilir, oturma iznine başvuru şartları, finlandiya oturum izni, finlandiya oturma izni, finlandiya aile birleşimi, finlandiya vatandaşı ile evlenmek, finlandiya vize , finlandiya vatandaşlık, au pair nedir, au-pair nedir, au-paire kimler başvurabilir, au-pair host aile neler sağlamalıdır, finlandiyada egitim sonrası iş fırsatları,eğitim için finlandiya,iş için finlandiya,finlandiya oturum iznine nerden başvurulur, finlandiya oturum iznine kimler başvurabilir, finlandiya oturum izni şartları nelerdir, finlandiya için nasıl oturum izni alınır



4 yorum:

  1. Mavikartı ilk kez duydum.

    YanıtlaSil
  2. Son zamanlarda uygulanmaya başlayan bişey.

    YanıtlaSil
  3. Mavi kart, USA deki green card benzeri bir şey mi?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aslında çok benzemiyor Amerika Green Card 'a ,onda çekilişle dağıtıyorlar eğitim seviyesi meslek vesaire bunlara bakmadan. Avrupa Birliği mavi kart la sadece uzman,nitelikli göçmen almaya çalışıyorlar.

      Sil

Blogger tarafından desteklenmektedir.