Avrupa Birliği Vatandaşlık Almak


Finlandiya vizesi ile Finlandiya oturum iznini, Finlandiya oturum izni ile Finlandiya vatandaşlığını birbirine karıştıran pek çok insan var.O yüzden kısaca; vize nedir,oturum izni nedir,vatandaşlık nedir ve bunlar arasındaki farklar nelerdir onlardan bahsedeceğim.Daha sonra Finlandiya vatandaşlığına geçiş süreci ve Finlandiya vatandaşlığına nasıl geçilir bunları anlatacağım.
            Finlandiya vizesi veya diğer adıyla schengen vizesi : Kısa süreliğine Finlandiya'yı ziyaret etmenizi sağlar.Vize pasaportunuza yapıştırılan etiket şeklinde bir izin belgesidir.Bununla en fazla 90 gün'e kadar Finlandiya'da bulunabilirsiniz.Her vize 90 gün geçerli değildir.Herhangi bi yanlış anlaşılmayı gidermek için bunuda hatırlatayım.Vizenin üzerinde ne kadar süre geçerli olduğunu gösteren tarih vardır.Ziyaretinizi planlarken buna dikkat edin.
            Finlandiya Oturum İzni : Bir çeşit kimlik kartıdır ve kartın üzerinde belirtilen süre kadar Finlandiya'da ikamet etmenizi sağlar.Kartın üzerinde oturum izni süresinin yanı sıra çalışma izniniz (työnteko-oikeus) bulunup bulunmadığıda belirtilir.Oturum izni size ülkede yaşama,çalışma,eğitim ve benzeri haklar sağlasada Finlandiya pasaportu alamaz,genel seçimlerde oy kullanamaz ve bazı diğer haklardan yararlanamazsınız.Oturum izinleri geçici ve süresiz (pysyvä) olmak üzere ikiye ayrılır.Geçici oturum izninde,oturum izninin geçerli olduğu bi süre vardır.Süre bitince ya ülkeden çıkmanız gerekir yada yeni bi oturum izni edinmeniz gerekir.Genelde önce 1 yıllık oturum izni,sonra 4 yıllık oturum izni ve Burda yaşamanızı gerektirecek şartlar devam ediyorsa,son başvuruda da süresiz oturum izni veriliyor.Finlandiya vatandaşı ile evlilik yaparak oturum izni aldıysanız.Sahip olacağınız imkanlar vatandaşlarınkine çok yakın olacak.
Oturum izninizin iptal edilmesine neden olacak bişey yapmazsanız;süresiz oturum izni ile ömrünüzün sonuna kadar Finlandiya'da yaşayabilirsiniz.
Finlandiya da yaşamak istiyorum ne yapmalıyım veya Finlandiya'ya nasıl yerleşilir sorularının cevabı ; Finlandiya'da yaşamak için sebep olmalı ve bu sebebe dayanarak oturum izni almalısınız.
Finlandiya veya herhangi bir schengen ülkesinden oturum izni alırsanız.Schengen bölgesinde bulunan diğer ülkelere vizesiz gidebiliyorsunuz.Seyahat ederken pasaportunuzu ve oturum izni kartınızı yanınızda bulundurmanız gerekiyor.
            Finlandiya vatandaşlığı : Vatandaşlara tanınan bütün haklardan yararlanabilir,Finlandiya pasaportu alabilir ve genel seçimlerde oy kullanabilirsiniz.Finlandiya vatandaşlığına sahip olmak,oturum iznine sahip olmaktan daha avantajlıdır kısacası.Tabiki bu haklar yanında vatandaşlık sorumluluklarınıda yerine getirmeniz gerekir.Kanunlara uymak,vergi ödemek,askere gitmek vesaire.
Finlandiya'da da aynı Türkiye'de olduğu gibi zorunlu askerlik hizmeti var.Finlandiya vatandaşlığını aldığınızda yaşınız 30 dan küçükse askere gitmeniz gerekebilir.
Finlandiya vatandaşı olmak için ya Finlandiya vatandaşı anne ve/veya babanın çocuğu olarak doğmuş olmanız gerekiyor (bunun bazı istisnaları var) yada Finlandiya'da en az 4 yıl aralıksız ikamet ettikten sonra ,Fince veya İsveççe yeterliliğe sahip olduğunuzu gösteren belge ve Finlandiya da yaşam masraflarınızı karşılayabilecek geliriniz olduğunu gösteren belgelerle Finlandiya vatandaşlık başvurusunda bulunabilirsiniz.Bunların yanında herhangi bi suça karıştıysanız veya ödenmemiş vergi borcunuz,cezalarınız varsa ,bu durum vatandaşlık almanıza engel olabilir.
Reşit olmayan çocuklarınız varsa kendiniz için vatandaşlık başvurusu yaparken,onlar içinde vatandaşlık başvurusunda bulunabilirsiniz.Finlandiya vatandaşlık başvuru formunu internet üzerinden dolduruyorsunuz,belli bi para yatırmanız gerekiyor onu ödüyorsunuz,son olarakta göçmenlik bürosuna gidip kimlik doğrulaması yapıyorsunuz .(internetten başvuran kişinin siz olduğunuzu görmeleri için) gidiyorsunuz.
Finlandiya dışında farklı bir Avrupa Birliği üyesi ülke için vatandaşlık başvurusu yapacaksanız yine 3 aşağı 5 yukarı süreç böyle işliyor ancak ülkeden ülkeye vatandaşlık için gerekli şartlarda farklılıklar olabiliyor.
            Finlandiya,Avrupada çifte vatandaşlığa izin veren ülkelerden biri. Bazı ülkeler buna izin veriyor bazıları vermiyor.Bazı ülkelerse belli şartlarda çifte vatandaşlığa izin veriyor.Mesela Hollanda vatandaşı ile evlilik sonrası Hollanda’da yaşayıp vatandaşlık almak;çifte vatandaş olmanızı sağlıyor ama diğer durumlarda Hollanda vatandaşı olmak için mevcut vatandaşlığınızdan vazgeçmeniz gerekiyor.
Almanya sonradan vatandaşlığa geçecek kişilerden yine önceki vatandaşlıklarını terk etmelerini istiyor.

Örneğin:
Fransa vatandaşı olmak için gerekenler: Fransa vatandaşlığına geçmek istiyorum diyen kişilerin,Fransa vatandaşlığına geçiş için Fransa’da normalde 5 yıl ikamet etmeleri gerekiyor.Fransız vatandaşı ile evlilik ve birlikte yaşamak bu süreyi 4 yıla düşürüyor.Diğer şartlarda sağlanmışsa vatandaşlık alınıp,Fransa vatandaşı olmanın avantajlarından faydalanabiliyorsunuz.
Almanya vatandaşlık şartları:Yine benzer şartlar aranıyor ancak süre çok daha uzun.Alman vatandaşlığına geçiş için 8 yıl ikamek etmiş olmanız gerekiyor.Eşiniz Alman vatandaşı ise ;Alman vatandaşı ile evliliğin avantajlarından faydalanıp ,normal süreden bi kaç yıl daha erken vatandaşlığa başvurabiliyorsunuz.Vatandaşlığı alınca Alman pasaportu almayada hak kazanıyorsunuz ve Alman vatandaşlarına vize uygulamayan ülkelere rahatça seyahat edebiliyorsunuz.177 ülke vize istemiyor.
İsviçre vatandaşı olmak için gereken şartlar arasında 10 yıl İsviçre’de ikamet edilmesi bulunuyor ancak yine eşiniz İsviçre vatandaşı ise 5 yıl gibi bi süre sonunda vatandaşlığa başvurabiliyorsunuz.
            Italyan bir eşiniz yoksa İtalya da  İsviçre gibi 10 yıl ikamet şartı arıyor.

Vatandaşlığa geçiş için aranan şartlar bazen farklılık göstersede temel olarak her ülke şunlara bakıyor : Dil beceriniz,bulunduğunuz ülkede yasal olarak belli süre ikamet etmiş olmanız,ülkenin kültürü tarihi hakkında bilgileriniz,sabıka kaydınız diğer bi deyişle ülkeye bi tehlike oluşturup oluşturmadığınız ve geçiminizi sağlayacak kaynaklara sahip olup olmadığınız.
Ülkelerin şartlarını etkileyen şeylerden biride o ülkedeki göçmen nüfusu; Almanya’da 3 milyon Türk yaşıyor, Fransa’da 500 bin Türk yaşıyor bunlarda süreç ve evraklar daha zorlu olabiliyor .Finlandiya’da yaklaşık 10 bin Türk yaşıyor.O yüzden bence Finlandiya vatandaşlığı almak pek çok  Avrupa ülkesine göre daha kolay.

Son bişey ekleyeyim Finlandiya, Almanya ve diğer bi çok Avrupa ülkesinde doğmuş olmak; vatandaşlık hakkı kazanmak için yeterli görülmüyor.



Etiketler: vize nedir, vize nasıl alınır, vize ne kadar süre geçerlidir, vatandaşlık başvurusu nasıl yapılır, vatandaşlık nedir, vatandaşlık görevleri, vatandaşlık başvuru formu , vatandaşlık başvurusu için gerekli belgeler,Finlandiya vatandaşlığı, finlandiya da yaşamak istiyorum, finlandiya'ya nasıl yerleşilir, finlandiya'da yaşayan türkler, finlandiya yaşam masrafları, finlandiya nüfusu, finlandiya eğitim sistemi,Finlandiya vatandaşlığına nasıl başvurulur,finlandiya vatandaşlığına başvurmak için neler gerekli,oturum izni nedir,oturma izni nedir, evlenerek alman vatandaşı olmak,çifte vatandaşlık almanya,almanya doğumlu olanların hakları,almanya doğumluyum vatandaşlık alabilir miyim,almanya'da doğan çocuğun hakları,almanya çifte vatandaşlık şartları,alman vatandaşlığı sorgulama,alman vatandaşı olmak ne kadar sürer,alman vatandaşlığı avantajları,alman vatandaşıyla evlenmenin avantajları, alman vatandaşı olmanın avantajları, alman vatandaşı ile evlilik, eşim alman vatandaşı ben nasıl giderim
almanya'da oturma izni ,alman vatandaşı ile almanyada evlilik, fransa vatandaşlığı artık sınavla verecek
fransa'da dogum vatandaslik, fransa oturma izni, fransız vatandaşı olmanın avantajları, fransız vatandaşlığı nasıl kazanılır, fransiz vatandasligi icin sorulan sorular, fransa vatandaşlık şartları, fransa'da doğum yapmak istiyorum,hangi ülke kolay vatandaşlık veriyor,oturum izni almak için gereken şartlar,kimlere oturum izni verilir,kimlere vatandaşlık verilir. suomen kansalaisuus hakeminen
suomen kansalaisuushakemus, suomen kansalaisuus hinta, suomen kansalaisuus testi
suomen kansalaisuus käsittelyaika, kansalaisuus suomi vai suomalainen

suomen kansalaisuus avioliiton kautta, kansalaisuus suomi oikeinkirjoitus

1 yorum:

  1. Harika bir bilgilendirme olmuş, özellikle gençler için. Elinize sağlık :)

    YanıtlaSil

Blogger tarafından desteklenmektedir.