Yabancı İle Evlilik

Yabancı Ülke Vatandaşı İle Türkiye'de Evlenmek


Yabancı ülke vatandaşı kız arkadaşınız veya erkek arkadaşınızla Türkiye'de evlenebilmeniz için hangi evraklar gerekli ,süreç nasıl işliyor, adım adım neler yapılması gerekiyor ; bunlardan bahsedeceğim.
Eğer turistik bir şehirde, yabancı uyruklu kişilerle Türk vatandaşları arasında evliliklerin sık yaşandığı bir yerde evliliğinizi gerçekleştirecekseniz evlendirme dairesindeki memurlar büyük ihtimalle konuya hakimdirler ancak diğer şehirlerde ve büyükşehirlerin ilçelerinde bile memurlar konu hakkında çok bilgili değiller.Bu yüzden siz konuya ne kadar hakimseniz işler sizin için o kadar kolaylaşacaktır.
Eşim Finlandiya vatandaşı olduğu için zamanında bu süreci bizde yaşadık.İzmir gibi büyük bir şehirde bile 4-5 nikah dairesi gezmeme rağmen doğru düzgün bilgi alamamıştım.En son araştırmalar sonucunda Bulgar göçmeni bir memur bulmuştum Karabağlar İzmir evlendirme dairesinde o yardımcı olmuştu.Sizinde başınıza benzer bir durum gelme ihtimali çok yüksek.
Gelelim sadede ve adım adım yabancı ülke vatandaşı ile Türkiye'de evlenme işlemlerinin nasıl yapıldığını anlatalım.

1) - Yabancı ülke vatandaşı olan kişinin yaşadığı ülkedeki nüfus işlerine bakan kurumdan Doğum Belgesi (Birth Certificate) ve Evlenme Ehliyet Belgesi alınacak.
Doğum Belgesinde: Kişinin Adı-Soyadı, Doğum Yeri, Doğum Tarihi, Anne-Baba Adının olması gerekiyor.
Evlenme Ehliyet ( İzin ) Belgesinde:Kişinin evlenmesinde sakınca olmadığını ve  “bekar-boşanmış-dul” gibi medeni durumunun yer alması gerekiyor.

2) - Eğer evleneceğiniz kişi Apostil anlaşmasına taraf ülkelerden birinin vatandaşı ise yukardaki belgeleri alırken belgelere Apostil mührü basılmasını isteyin. Bu şekilde o ülkeden alınan belgenin uluslararası geçerliliği olacak.
Örnek : Diyelim ki evleneceğiniz kişi Almanya vatandaşı.Almanya apostil anlaşmasına dahil olduğundan; bu durumda Almanya'dan yukardaki belgeleri apostilli şekilde alıp getirecek. 
Önemli Not: Üzerinde apostil mührü olan evrakların konsolosluklarda onaylatılması gerekmiyor.Nikah dairelerinde bazı memurlar mevzuyu tam bilmediğinden size git bide konsolosluktan onaylat derse bunu hatırlatın.

- Evleneceğiniz kişi Apostil anlaşmasına taraf olmayan ülkelerden birinin vatandaşı ise veya aldığı belgelerde apostil mührü yoksa 
"Doğum Belgesi ve Evlenme Ehliyet Belgesini"  ya kendi ülkesindeki Türk konsolosluğuna onaylatacak veya Türkiye'de bulunan kendi ülkesine ait konsolosluğa onaylatacak ve daha sonra bu belgeyi Türkiye dışişleri bakanlığına onaylatacak.
Örnek : Diyelim ki evleneceğiniz kişi Kenya vatandaşı.Kenya apostil anlaşmasına dahil olmadığı için: Aldığı belgeleri ya Türkiye'ye getirmeden önce Kenya'da ki Türk konsolosluğuna onaylatacak yada Türkiye'de ki Kenya konsolosluğuna onaylatacak ve ardından Türkiye dışişleri bakanlığına onaylatacak.
Not : Apostil anlaşmasına dahil ülkelerin listesini sayfanın alt kısmında bulabilirsiniz.

3) - Yabancı ülke vatandaşının getirdiği doğum belgesi ve evlenme ehliyet belgesini yeminli tercümana götürüp Türkçe'ye çevirtiyorsunuz ve sonra bu çeviriyi noterden onaylatıyorsunuz.

4) - Yukardaki belgeler hazırsa ikinci adım gidip vesikalık fotoğraf çektirmek.Nikah işlemleri için belediyeler, hem sizin hem evleneceğiniz yabancı ülke vatandaşı kişinin  5-6 tane vesikalık fotoğrafınızı istiyorlar ama fazla çektirin sağa sola vermek için lazım oluyor. 12 şer vesikalık fotoğraf çektirmek ideal.Vesikalık fotoğrafları sürekli cebinizde taşıyın ne zaman isteneceği belli olmaz.

5) - Yabancı ülke vatandaşı kişinin pasaport fotokopisini çektirin (sadece kimlik bilgilerini gösteren ilk sayfalar)
Bazı belediyeler pasaport fotokopisininde Türkçe çevirisini istiyorlarmış.Normalde çevirisi gerekmiyor.

6) - Sonra size yakın bir sağlık ocağına gidiyorsunuz ve evlenmek için sağlık raporuna ihtiyacınız olduğunu söylüyorsunuz.
Her ikinizden kan örneği alıyorlar. Sağlık ocaklarında kan testi yapılamadığından örnekleri yakın bir sağlık merkezine gönderiyorlar. Sonuçların gelmesi bir kaç gün sürüyor.Sağlık ocağında kan örneği verdikten sonra akciğer filmi çekilmesi için hastaneye sevk ediyorlar.Hastaneden aldığınız akciğer röntgen sonuçlarını alıp sağlık ocağına götürüyorunuz.
Kan tahlili sonuçları geldikten sonra doktor sağlık raporunu veriyor.

Not : 65 yaş üzeri için devlet hastanesinden heyet raporu isteniyor.

7) - Yukarda saydıklarımıza ek olarak ; Türk vatandaşı olan kişinin TC Kimlik fotokopisi ve nüfus müdürlüğünden alınmış evlenme ehliyet belgesi (evlenmenizde sakınca olmadığına dair) isteniyor.

8) - Yabancı ülke vatandaşının getirdiği doğum belgesi,evlenme ehliyet belgesi bunların yeminli tercümandan,noter onaylı Türkçe tercümeleri,
Sağlık raporları, Yabancı ülke vatandaşının pasaport fotokopisi, Vesikalık fotoğraflar, TC kimliğinizin fotokopisi, Nüfus müdürlüğünden aldığınız ve evlenmenizde sakınca olmadığını gösterir belge : Bunların hepsini toplayıp bulunduğunuz yerdeki nikah dairesine gidip başvurunuzu yapıyorsunuz.

9) - Eğer büyük bir düğün yapmayacaksanız ve ilerde eşinizin yaşadığı ülkeye gitme ve orada yaşama fikriniz varsa ; oda nikahı yerine salon nikahını tercih edin ve akrabağa arkadaş vesaire davet edin.Özellikle Avrupa Birliği'nde bir ülke için oturum iznine başvuracaksanız düğün hakkında sorular sorabilirler.

10) - Nikah işlemi tamamlandıktan sonra nikah dairesi bilgilerinizi nüfus müdürlüğüne yolluyor ve evli olduğunuz nüfusa kayıt ediliyor.

11) - Türkiye'de yabancı eş ile kıymış olduğunuz nikahınızın, eşinizin yaşadığı ülkede tanınması ve kayıt ettirilmesi için nüfus müdürlüğünden evlilik belgesi alıyorsunuz.Eşiniz apostili kabul eden ülkelerden birinin vatandaşı ise ,almış olduğunuz bu evlilik belgesini kaymakamlıktan veya valilikten Apostilli hale getiriyorsunuz.Eşiniz bu belgeyi ülkesine götürüp ordaki yetkili makamlara veriyor.İşlem tamamlanıyor,

- Aynı işlemi konsolosluklar aracılığı ile de yapabiliyorsunuz ama farklı evraklar isteyebilirler ülkeden ülkeye göre.Konsolosluk aracılığı ile Türkiye'de yapılan evliliği yurtdışında tecil ettirecekseniz.Konsoloslukların sayfalarından istenen evrakların listesine bakabilirsiniz.


Yurtdışında Evlenmek

- Yurtdışında yapılacak evliliklerde ise nikahın kıyılacağı ülkenin kanun ve kurallarına göre evlilik işlemi gerçekleştiriliyor.
Doğum Belgesi ve Evlenme Ehliyet Belgeleri genelde her ülke tarafından istenen belgeler nikah işlemleri için.Bunun yanında ek evraklar istenebilir ve bu evraklar evlenilecek ülkeye göre değişebilir.Hangi evrakların gerektiğini evleneceğiniz ülkenin ilgili kurumundan sorarak öğrenmekte fayda var.

- Yurtdışında Türk vatandaşlarının evliliklerinin tescilleri için evliliği takip eden 30 gün içerisinde konsolosluklar aracılığı ile başvuru yapmaları gerekiyor. Böylece yurtdışında yapılan evlilik Türkiye'de de geçerli olacaktır.

- Avrupa birliği vatandaşı ile evlilik sonrası haklarınız arasında oturum iznine aile birleşimi sebebiyle başvurabilmeyi; sayabiliriz.Bunun yanında Schengen vizesine başvururken bazı kolaylıklar sağlanıyor.

Schengen Vizesi, Schengen Vizesi Sıkça Sorulan Sorular ve Oturum İzni yazılarıma göz atarak evlilik sonrası aile birleşimi için hangi adımları takip edebileceğiniz konularında bilgi sahibi olabilirsiniz.

Finlandiya vatandaşı ve Türk vatandaşı arasında yapılacak evlilikler için 

- Finlandiya vatandaşı ile Türkiye'de evlenmek için gerekli belgeler yukarda apostil anlaşmasına dahil devletlerde ki ile aynı.Finlandiya vatandaşı olan eş Finlandiya'da ki Maistratti denen kurumdan Fince isimleri " Virkatodistus ve Esteettömyystodistus " olan belgeleri alıp getirecek.
Hemen aşağıya Fince olarakta yazayım Fin vatandaşı müstakbel eşe okutursunuz.

- Mennäksesi naimisiin Turkkilaisen miehen tai naisen kanssa, tarvitaan Virkatodistus ja Esteettömyystodistus Maistratista tarvitset myös Apostille etta se on lain voimainen ulkomailla.

Apostil nedir?

Yukarda yazı boyunca bahsettiğimiz Apostil,aşağıda liste halinde verdiğimiz ülkeler arasında 1961 yılında yapılmış bir anlaşmadır.Bu anlaşmaya göre anlaşmaya taraf olan bir ülkede düzenlenen resmi bir belge diğer ülkelerde de tanınır ve kabul edilir.

Apostil Antlaşmasına Taraf Ülkeler

Almanya Federal Cumhuriyeti, Amerika Birleşik Devletleri, Andora, Antigua ve Barbuda, Arjantin, Arnavutluk, Avusturya, Avustralya, Azerbaycan, Bahama Adaları, Barbados, Belçika, Belize, Beyaz Rusya (Belarus), Bosna-Hersek, Botswana, Brunei, Bulgaristan, Cook İsland Adaları, Çek Cumhuriyeti, Çin Halk Cumhuriyeti, Danimarka, Dominik Cumhuriyeti, Ekvator, El Salvador, Ermenistan, Estonya, Fiji, Finlandiya, Fransa, Grenada, Güney Afrika, Gürcistan, Hırvatistan, Hindistan, Hollanda, Honduras, İngiltere, İrlanda, İspanya, İsrail, İsviçre,İsveç, İzlanda, İtalya, Japonya, Kıbrıs Rum Kesimi, Karadağ, Kazakistan, Kolombia, Kore Cumhuriyeti, Lesotho, Letonya, Liberya, Lehistan, Litvanya, Lüksemburg, Macaristan, Makedonya, Malawi, Malta, Marshal Adaları, Mauritus, Meksika, Monako, Moldovya, Namibia, Niue, Norveç, Panama, Polonya, Portekiz, Romanya, Rusya Federasyonu, Saint Vincent ve Granada, Samoa, San Marino, Santa Kitts ve Nevis, Santa Lucia, Seyşeller, Sırbistan, Slovakya, Suriname, Slovenya, Swaziland, Tonga, Trinidad ve Tobago, Türkiye, Ukrayna, Venezuella, Yeni Zelanda, Yunanistan

Etiketler: evlilik için gerekli belgeler, yabancı ülke vatandaşı ile Türkiye'de evlenmek için gerekli belgeler, apostil ne manaya geliyor, nasıl apostil yapılır, yabancı uyruklu kişi ile Türkiyede evlenmek,Türkiye'de yapılan evlilik yurtdışında geçerli mi,Türkiye'de yapılan evliliğin yurtdışında geçerli olması için ne yapılmalı,doğum belgesi nereden alınır, yurtdışında evlilik türkiyede geçerli mi, uluslararası evlenme ehliyet belgesi nereden alınır, evli olmadığına dair belge, uluslararası evlenme kayıt örneği formul b nereden alınır, evlenme ehliyet belgesi almanya, yurtdışında evlenmek için gerekli belgeler, yabancı uyruklu biriyle evlenmek için gerekli belgeler, türk vatandaşlarının yurt dışında nikah kıyması, yurt dışında nikah kıymak, yabancı uyruklu evlilik sonrası işlemler, evlilik sonrası oturum iznine başvurma, bulgaristan vatandaşı ile evlilik, ab vatandaşı eşi vize, avrupa birliği vatandaşı nasıl olunur, hollanda vatandaşı ile evlilik, ispanya vatandaşı ile evlilik, macaristan vatandaşı ile evlilik' portekiz vatandaşı ile evlilik, avrupa birliği vatandaşı ile evlenmenin faydaları

7 yorum:

  1. Sağlık ocağında kan testi yapmak yerine her iki tarafa da sorumluluk siz de diye bir belgeye imza attırıp hemen sağlık raporu verebiliyor. Bilginize

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bu yeni mi uygulamaya girdi yoksa daha ,nce var miydi Nursel Hanim? .Yaklaşık 3 yıl önce biz evlenirken zorunlu denilmişti.

      Sil
  2. Ellerinize sağlık, gerçekten çok merak etmiş olduğum bir konu hakkında beni vediğer insanlarımızı da bilgilendirdiniz, çoook teşekkürler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sağolun güzel yorumlarınız için :)

      Sil
  3. Evlenmeyelim ya baya meşakkatliymiş :)

    YanıtlaSil
  4. Finlandiya da evlilik yapmak icin (kiz arkadasim fin) turkiyeden hangi belgeleri hazirlamam gerekiyor giderken?? Bi de vizeyi yine 2 aylik turist vizesi alarak evliligimj gerceklestirebilir miym Finlandiya da yoksa herhangi ozel bi vize gerekiyor mu davetiye de evlilik icin yazmış olsa kiz arkadasim herhangi bi sıkıntı olur mu cevap verirseniz cok mutlu olurum :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Finlandiya'da evlenmek için ;Apostil mühürlü evlenmende sakınca olmadığına dair belge. Bir de medeni halini gösteren (bekar-dul-boşanmış vs ) doğum belgesi. İki belgede apostilli olacak.Kaymakamlıklar verebiliyor apostilli belgeleri.
      Finlandiya'da evlenebilmek için turist vizesi ile gelmiş olman yeterli.
      maistratti.fi << Finlandiya'da nüfüs,evlilik,ikamet tarzı işlere bakan kurum. Daha sonra detaylı bilgi lazım olursa. Burdan bakabilirsiniz.

      Sil

Blogger tarafından desteklenmektedir.