Finlandiya Aile Birleşimi


Aile Birleşimi için Oturma İzni

Finlandiya aile birleşimi için oturma izni başvurusu nasıl yapılır, nereye başvurulur, hangi evraklar gereklidir, kimler aile birleşimi için oturma iznine başvurabilir. Hepsini bu başlık altında anlatacağız.

Finlandiya vatandaşı ile evlilik işlemleri için Buraya tıklayın.


Finlandiya aile birleşimi için oturma iznine kimler başvurabilir?

Aile birleşimi için eş, çocuklar veya bakmakla yükümlü olunan kişiler başvuruda bulunabilir.
Bunlar dışında kalan akrabağlar aile üyesi sayılmıyorlar. Yani kardeşiniz, kuzeniniz, yeğeniniz vesaire için aile birleşimi başvurusunda bulunamazsınız.
Eşi Finlandiya vatandaşı olmayan kişilerin oturma iznine başvurabilmesi için Finlandiya'da oturma izni ile bulunan eşin belli bir miktarın üzerinde aylık geliri olması gerekiyor.
Konunun detayını aşağıda belirteceğiz.
Bu arada Finlandiya aile birleşimi oturma iznine başvurabilmek için evli olmak şart değil ancak çiftlerin en az 2 yıl birlikte aynı evde ikamet etmiş olması gerekiyor.




Finlandiya aile birleşimi için oturma iznine nereden başvurulur?

Oturma izni başvuruları Finlandiya'nın yurt dışındaki temsilciliği yani Finlandiya konsolosluğundan veya Vfs Global'den yapılabiliyor.
Bir de Finlandiya'daki göçmenlik bürolarından yapılabiliyor.
Bazı kişiler bunların ikisinden birini seçip oradan başvuru yapabiliyor, bazı kişiler ise sadece konsolosluktan başvuru yapabiliyor. O yüzden aranan şartlar ve kimler nereden başvuru yapabilir ayrı ayrı anlatacağız.


Eşi Finlandiya Vatandaşı Olmayanlar

Eşi Finlandiya vatandaşı olmayan ve 2 seneden daha az süredir evli olan kişiler, 
Finlandiya konsolosluğundan ve/veya konsolosluğun görevlendirdiği Vfs Gobal gibi aracı kurumlardan başvuru yapabiliyor.
1 aralık 2017 tarihinden başlayarak Finlandiya konsolosluğu artık başvuruları kabul etmeyecek ve bütün başvurular Vfs Global den yapılacak.

Oturma izni başvuru şartlarından biri de Finlandiya'da yaşayan kişinin belirli bir aylık gelire sahip olması. 2 kişilik aileler için aylık en az 1700 euro net gelir gerekiyor. 

Eğer çocuklar da varsa her çocuk için istenilen gelir şartı yükseliyor.
1. Çocuk için artı 500
2. Çocuk için artı 400 daha
3. Çocuk için artı 300 daha
4. Çocuk için artı 200 daha
5. Çocuk için artı 100 daha
6. ve sonraki çocuklar için daha fazla ek yapılmıyor.
Örnek : Finlandiya vatandaşı olmayan ama Finlandiya'da yaşayan biri, eşi ve 3 çocuğunu Türkiye'den Finlandiya'ya getirmek istiyor. 
Bu durumda;
1700 + 500 + 400 +300 = 2900 euro net aylık geliri olması gerekiyor bu kişinin.

Not: Eşi Fin vatandaşı olmayan ve 2 senelik evlilik süresini doldurmamış eşler kanunen Finlandiya'daki göçmenlik bürosundan oturma iznine başvurma hakkına sahip ancak bu durumda size oturma izni verilmesi için evlilik dışında çok sağlam bir sebebiniz olması lazım. Ki şu hallerde olur bu hallerde olmaz diye belirli bir liste yazmamışlar. Sadece ucu açık bırakılmış.



Eşi Finlandiya vatandaşı olanlar

Eşi Finlandiya vatandaşı olanlar hem konsolosluktan hem de Finlandiya'daki göçmenlik bürosundan oturma izni başvurusu yapabiliyor ve Finlandiya'daki eş için herhangi bir gelir şartı yok.
İnfopankki diye Finlandiya hakkında bilgilerin olduğu bir site var. 
Bu sitede " Eğer Finlandiya'ya gelmek için vize almanız gerekiyorsa; oturma iznine gidin konsolosluktan başvurun deniyor. " Böyle bişey yok arkadaşlar.
Önce konsolosluktan kısa süreli ziyaretçi vizesi alıp Finlandiya'ya gelince buradaki göçmenlik bürosundan oturma iznine başvurabilirsiniz.


Oturma izni başvurusu nasıl yapılır?

Başvuru süreci başvuruyu yapacağınız yere göre değişiyor . 
O yüzden bunu iki bölüme ayırıp anlatmak daha iyi olacak:

Finlandiya Dışındaki Temsilcilikten Başvuru


Konsolosluk veya aracı kurum olan Vfs Global den başvuru yapacaksanız bu kısım size hitap ediyor. Bir hatırlatma başvurunuzu buralardan yapınca; bu kurumlar evraklarınızı teslim alıp evrakları Finlandiya'ya Migri'ye yani göçmenlik bürosuna gönderiyorlar ve son kararı Migri veriyor. 

Başvuruyu yaptıktan sonra;
Oturma izni başvurum sonuçlandı mı? Diye bu kurumlarla uğraşmanın veya bunlara mesaj atmanın hiç bir faydası yok. Önemli bir durum varsa Migri'ye mesaj atın.

- Başvuru için önce gerekli belgeleri hazırlıyorsunuz. Gerekli belgelerden detaylı bahsedeceğiz aşağıda.

- İkinci adım enterfinland.fi sitesine girip oturma izni online başvuru formunu dolduruyorsunuz. Online başvuru formunu doldurabilmek için önce siteye kayıt olmanız gerekiyor. 
- Çocuklar içinde başvuru yapacaksanız anne veya babadan birinin hesabından 18 yaşından küçük çocuklar içinde başvuru yapılabiliyor. Ancak yetişkinler için ayrı ayrı hesap açılması lazım.
Başvuru formunu doldurup gönderdikten sonra Vfs Global in çağrı merkezini arayıp randevu alıyorsunuz. Konsolosluktan başvuru yapacaklar için de randevuyu burası veriyor.
- Sonraki adım oturma izni başvuru ücretini ödemek.
Başvuru ücretini bankaya yatırabiliyorsunuz veya konsolosluğa giderseniz orada da ödeme yapabiliyorsunuz.
Aile birleşimi oturma izni başvuru ücreti online başvurular için şu an yetişkinler için 420 euro, çocuklar için 220 euro. Her başvuru yapacak kişi için ayrı ayrı ücret ödeniyor.
Başvuruyu internetten online form doldurmak yerine formun çıktısını alarak yapayım derseniz; yetişkinler için 470 euro, çocuklar için 250 euro kişi başı ücret ödemeniz gerekiyor.
- Son adım; temsilciliğe gidiyorsunuz evrakları veriyorsunuz ve parmak izinizi alıyorlar. Çocuklar için başvuru yapılmışsa çocukların da sizinle birlikte gitmesi gerekiyor.
- Mülakat yapıp size oturma izni ile alakalı sorular sorabiliyorlar.


Finlandiya'daki Göçmenlik Bürosundan Başvuru


Finlandiya'ya geldiniz ama oturma izniniz yok ve oturma izni başvurusu yapacaksınız. Yapmanız gerekenler şu şekilde:

Eğer Finlandiya vizesi için bilgiye ihtiyacınız varsa Buraya tıklayın
- Önce enterfinland.fi den form dolduruyorsunuz.
- Sonra https://migri.vihta.com adresinden başvuru yapacağınız yeri ve zamanı seçip oturma izni başvurusu için randevu alıyorsunuz.
Önemli Not: Eğer vizenizin süresi bitecek gibiyse ; randevu falan almadan hemen Migri'ye gidip doğrudan başvuru yapın.
Örnek: 1 haftalık ziyaretçi vizesi ile Finlandiya'ya geldiniz. Sistemden randevu için uygun tarihlere baktınız ama en yakın tarih 2 hafta sonra. Randevu gününden önce vizeniz biteceği için randevu alıp vize bittikten sonra burada rabdevu tarihi beklemek gibi bir yol izlemeyin. Hemen göçmenlik bürosuna gidip orada başvurunuzu yapın. 
- Randevu günü gidip evrakları götürüyorsunuz, parmak izi veriyorsunuz ve başvuru ücretini ödüyorsunuz.
- Sonra sonucu bekliyorsunuz. Başvuru sonuçlanınca sizi arayıp gelin başvuru sonucunu öğrenin diyorlar. 
- Başvuru olumlu sonuçlanmışsa oturma izni kartınızı veriyorlar.
- Başvuru olumsuz sonuçlanmışsa size ülkeyi terk etmeniz için 1 ay kadar bir süre veriyorlar. Bu süre içinde ülkeden ayrılmanız gerekiyor yoksa zorla çıkarıyorlar. 




Aile Birleşimi Başvurusu için Gerekli Evraklar

- Başvuru formu
(formları online doldurduysanız tekrar çıktı alıp form doldurmanıza gerek yok.)
- Pasaport
- Biyometrik fotoğraf
- Eşi Finlandiya vatandaşı olmayanlar; yukarıdakilere ek olarak Finlandiya'da yaşayan eşin aylık gelirini gösteren belgeleri götürecek.
- Finlandiya'da iken başvuru yapacaklar yukarıdakilere ek olarak MP1 denen formu dolduracak; bu form oturma izni başvurunuz olumsuz sonuçlanırsa sizi ülkeden çıkaracaklarını ve sizinde buna karşı gelmeyeceğinizi beyan ediyor.
- Çocuklar için başvuru yapacaklar; çocukların anne - babasının kim olduğunu gösteren resmi doğum belgesi alacaklar yanlarına.
Eğer anne veya babadan sadece biri çocuklar ile birlikte burada yaşayacaksa; diğer ebeveynin izin vermesi gerekiyor. Bu belge noter onaylı olmalı.
- Bu belgelere ek olarak destekleyici belgeler:
Destekleyici belgeler denince kesin bir tanım yok. 
Oturma izni almanıza yardımcı olabilecek bütün evrakları yanınıza alın.
Özellikle yeni evli çiftlerde; evliliğin gerçek olup olmadığına bakıyorlar. 
Yani severek mi evlendiniz yoksa sadece oturma izni almak için mi buna bakıyorlar.
Başvuru formunda da bununla ilgili detaylı sorular var:
Nerede tanıştınız, kaç kez buluştunuz, ne kadar zaman birlikte geçirdiniz, evlenme fikri kimden çıktı... sorular uzayıp gidiyor.
Başvuru formunda cevapladığınız bu sorularla ilgili destekleyici belge olarak:
- Birlikte çekildiğiniz fotoğraflar, nikahınızdan veya düğününüzden fotoğraflar
- Finlandiya'da yaşayan eşin pasaportundaki ülkeye giriş çıkışları gösteren damgaların fotokopisi.
- Evlilik cüzdanı
- Birlikte otelde kaldıysanız mesela bunlar için elinizde rezervasyonu gösteren belgeler

Bu tür belgeleri eklerseniz oturma izni almanız daha kolay olacaktır.


Önemli Not:

Oturma izni başvuru formları İngilizce, Fince veya İsveçce dillerinden birinde doldurulmalı.
Vereceğiniz Türkçe evrakların tamamının yeminli tercüman tarafından çevirilip onaylanmış olması lazım.


Oturma izni ne kadar sürede çıkar? 

Oturma izni başvurum ne zaman sonuçlanır? Bu ve benzeri sorulara kimse kesin yanıt veremez ama Türkiye'den başvuru yaparsanız ortalama 6 ay, Finlandiya'dan başvuru yaparsanız ortalama 3 ay civarında durum belli oluyor. Bunlar ortalama süreler ama kimisinin 1 ayda çıkıyor kimisinin 9 ayda vesaire. 
Oturma iznine başvururken verdiğiniz belgelerin ikna edici olması, çiftlerin durumu; bunlar oturum izninin çabuk çıkmasını sağlayan etkenler.


Oturma İzni İçin Tavsiyeler

- Evrakları teslim etmeden önce bilgiler doğru mu kontrol edin.
- Başvuru formunu doldururken sorulara olabildiğince net ve detaylı cevap verin.
- Finlandiya'ya gelip oturma iznine buradan başvuracaksanız. Başvurunuz sonuçlanmadan ülkeden bir yere ayrılmayın. Ülkeden çıkarsanız başvurunuz yanar. 
Tekrardan başvuru yapmak zorunda kalırsınız.
- Bazen eşleri ayrı ayrı mülakata alıp birbirlerini tanıyorlar mı diye sorular soruyorlar. Aile birleşimi için konsoloslukta sorulan sorular ; eşiniz neyi sever, neyi sevmez, neyi beğenir, neyi beğenmez tarzında sorular ve yine ilişkiniz nerede nasıl başladı, kaç kez görüştünüz, aileleriniz tanıştımı vs yani tanışmanızdan evlenene kadar geçen dönem hakkında sorular. Bu tür sorulara hazırlıklı olun.
- Oturma iznine başvurunca sorulan sorulardan biri de " nikahınızda çok kişi var mıydı? " sizlerle arkadaşları akrabağları gösteren nikah/ düğün fotograflarını başvuruda yanınızda götürün.

Bu yazı içerisinde cevabını bulamadığınız sorular varsa yorum kısmında sorularınızı belirtebilirsiniz. 

Bu yazıda zaten cevabı bulunan bir konuyu sorarsanız bu soruya tekrar cevap yazılmayacaktır. 

Hiç yorum yok

Blogger tarafından desteklenmektedir.