Yurtdışında Yaşamak



Pek çok insan,farklı sebeplerle yurtdışında yaşamak istiyor ve bunun yollarını arıyor.En çok sorulan sorulardan biri;yurtdışında yaşamak istiyorum ne yapmalıyım ?
Hangi ülkeye gitmek isterseniz isteyin,öncelikle geçerli bir sebebiniz olması gerekiyor.
"Ben, Avrupada yaşamak istiyorum" yeterli bi sebep değil!
Hangi koşullarda oturum iznine başvurabileceğinizi kısaca sıralayayım;

-Yurtdışında çalışmak için : Gitmeyi düşündüğünüz ülkede iş bulursanız.
-Yurtdışında yatırım yapmak için:Yurtdışında bir üretim/yatırım yapacaksanız oturum iznine başvurabiliyorsunuz.Ancak içinde kendinizin de çalışacağı ufak bi dükkan vesaire açmayı planlıyorsanız;girişimci için olan oturum izni değil,işçi için olan oturum iznine başvuruyorsunuz.
-Yurt dışında gayrimenkul yatırımı:Bazı ülkeler ev satın alanlara oturum iznine başvurma hakkı tanıyor.
-Aile Birleşimi:Gitmeyi düşündüğünüz ülkede oturum izni olan yada oranın vatandaşı olan biriyle evlenirseniz.
-Eğitim için:Gitmeyi düşündüğünüz ülkedeki bi eğitim kurumu tarafından kabul edilirseniz.
-Mülteci olarak:Savaştan falan kaçmışsanız mülteci olarak başvuru yapabiliyorsunuz.
-İltica amacıyla :Bulunduğunuz ülkede can güvenliğiniz ciddi tehdit altındaysa ve bunu ispatlarsanız yine iltica amacı ile başvuru yapılabiliyor.
-Geridönüş amacıyla:Mesela;Anne,baba,babanne yada anneannenizden biri daha önce doğuştan Finlandiya vatandaşı ise,sizde bu sebeple oturuma başvurabilirsiniz.Büyük ihtimalle Avrupa Birliğindeki ülkelerde de durum aynıdır.

Belli başlı oturum iznine başvurma sebepleri bunlar.Durumunuz bunlardan birine uyuyorsa gidip başvurunuzu yapabiliyorsunuz.Diyelim ki bu sebeplerin hiç biri yok sizde.O zaman geriye 2 seçenek kalıyor;ya yurt dışına gitme düşüncesinden vazgeçin, yada oturum iznine başvurabilmek için geçerli bi sebep edinin.

Bir diğer soru hangi ülke kolay oturum izni veriyor ?
-Yukarıda saydığımız gibi,mantıklı bi sebebiniz varsa genelde ülkelerin prosedürleri birbirine yakın.Ancak bazı ülkeler,özellikle de durumu çok iyi olmayanlar bazı durumlarda biraz esneklik gösterebilir.Mesela İspanya aşırı bina yapımından krize girmişti.Hadi şu fiyattan ev alın oturum izni vereyim diyorlardi bi ara.Bunlar çoğu kişi için bişey ifade etmiyor zaten.Sizin ispanya'da 250.000 euro'luk ev alacak imkanınız var mı?
Bunun yanında Almanya gibi Türk göçmenin çok fazla olduğu ülkeler,sizin başvurunuzu kılı kırk yararak inceliyecektir.Asıl önemli olan sizin oturum iznine başvurma sebebinizin sağlam olması ve bunu görevlilere anlatacak evraklarınızın bulunması.

Yurtdışında iş imkanları nelerdir?
-Gideceğiniz ülkeye göre iş imkanları değişiyor tabiki,Avrupa için konuşursak bazı ülkeler bunlar arasında Finlandiya da var;ekonomik durgunluk içinde,iş bulmak çok zor,kendi vatandaşları için bile.
Ama genel kural şudur:Gittiğiniz ülkenin dilini bilmiyorsanız veya dil seviyeniz iyi değilse çok iyi işler bulmanız mümkün değil.Daha çok beden gücüne dayalı yada el becerisine yönelik işlerde şansınız oluyor.Üniversite mezunu bile olsanız dil seviyenizi geliştirene kadar bu tarz işlerde çalışmanız gerekebilir.Üniversite mezunu demişken;Avrupa bütün Türkler kebabçıdır gibi bi önkabul var.Özellikle okumuş etmiş insanlar iş ararken bu konuda zorlanabilirler bu önyargıları kırmada.

Bide şu soruluyor sürekli bu konu ile alakalı
"Ben İngilizce biliyorum,işte gideceğim ülkenin dilini bilmesem de sadece İngilizce konuşacağım bi iş bulabilir miyim?"
Kesinlikle bulamazsınız diyemem;büyük uluslararası şirketlerde genelde ortak dil olarak İngilizce kullanılıyor ama bu şirketlere girmeniz epey zor olacak.Onun dışında sadece İngilizce ile (gittiğiniz ülke İngilizce konuşulan İngiltere vs değilse) iş bulmak çok zor.
Her koşulda yaşayacağınız ülkenin dilini öğrenin ve uyum sağlamaya çalışın.Uyum sağlamaktan kastım "maymun gibi onlar ne yapıyorsa sizde taklit edin" değil kesinlikle.Sadece toplumsal kurallar nedir bunları öğrenin ve bunlara uyun.Mesela; Türkiye'de bizde geçerken uğramak diye bişey var.Burda öyle bişey yok,birinin evine gidecekseniz önceden arayıp haber vermeniz gerekiyor.Finlandiya'ya gelmeyi düşünüyorsanız; Finlandiya Rehberi ve Finlandiya'da Sosyal Hayat yazılarıma gözatmanızda fayda var :)

Oturum iznine nereden başvurayım?
-Oturum izni başlıklı yazımı okursanız detaylı bilgi bulursunuz bu konuda.Kısaca bulunduğunuz ülke konsolosluğundan veya gitmeyi düşündüğünüz ülkedeki göçmenlik bürolarından.Tabi gitmeyi düşündüğünüz ülkeye turist olarak gidip,oturum iznine ordan başvurmak isterseniz.Gitmeden önce vize almanız gerekiyor.
Schengen Vizesi yazımı okuyun sonra pişman olmayın.

Göçmenlere hangi haklar tanınıyor? Maddi yardım alabiliyor muyuz?
-Bu sizin maddi durumunuza ve ülkeye geliş sebebinize bağlı.İş bulma kurumu ve sosyal yardım kurumuna kayıtlarınızı yaptırdıktan sonra onlar karar veriyorlar,maddi yardım almaya uygun olup olmadığınıza.
-Eğer yardım almaya uygunsanız. Maaş alabiliyorsunuz,ücretsiz okul ve kurslardan faydalanabiliyorsunuz,sağlık hizmetlerinden faydalanabiliyorsunuz.
-Detaylı bilgi için Sosyal İmkanlar yazımı okuyun.
-Finlandiya'da eğer 2 sene yaşarsanız belediye seçimlerinde oy kullanma hakkınız bile oluyor.(Diğer Avrupa Ülkelerinde böyle bi kural var mı bilmiyorum,hiç duymadım)

Bana çok sorulan sorulardan şuan aklıma gelenler bunlar.Sizin farklı bi sorunuz varsa lütfen yorum kısmında belirtin.Elimden geldiği kadar cevaplamaya çalışırım.







Önceki
Sonraki